Verdun
Under kyndig ledelse af Kåre tog 25 friske +60ere til Verdun d. 20. maj 2015.
 
Vi mødtes på torvet i Audon-le-Roman, Frankrig kl 08.30, ca. 1 times kørsel fra Luxembourg Centrum.
 
Ad mindre veje gik turen mod Verdun, hvor vi undervejs stoppede ved en af de mange soldaterkirkegårde.
 
Vel ankommet til udkanten af Verdun parkerede vi bilerne ved le Memorial(der er under ombygning) og vandrede til den bortbombede landsby Fleury, der bl.a. var markeret med skilte, hvorpå der stod: her boede bageren, smeden o.s.v..
 
Herfra kørte vi til l`Ossuaire monumentet, kaldet "benhuset", der bl.a. huser skeletdelene fra 100 - 150.000 ukendte soldater!!
 
Turen fortsatte til Fort de Douaumont, som i 1916 blev anset for at være verdens stærkeste. I 1916 var besætningen reduceret fra de normale 600 soldater til en tiendedel. Kun en brøkdel af bevæbningen var intakt. Dette fik alvorlige følger i forbindelse med opstarten af Første Verdenskrigs længste slag, der startede 21. februar 1916 og sluttede 10 måneder senere. Slaget startede med 10 timers terrorbombning og 100.000 granatnedslag i timen, hvllket bl.a. gjorde det muligt for "en" tysk soldat at erobre verdens stærkeste fort den 25. februar 1916.
Slaget ved slagtebænk Verdun er senere
af militærhistorikere kaldt verdenshistoriens værste slag!!
 
Landskabet ved Verdun er efter 100 år stadig voldsomt arret af bombekratere, løbegrave, skyttegrave - - et inferno der påvirker alle!!
 
På vej til Verdun by gjorde vi et kort ophold ved la Tranchee des bayonettes, hvor det siges, at et hold soldater i skyttegraven blev overdænget med så meget jord i forbindelse med en granateksplosion, at de omkom, og at kun bajonetterne stak op af jorden!! Bajonetterne var der ikke længere.
 
Vel ankommet til Verdun efter stærke oplevelser fejlede appetitten ikke noget. Vi nød en dejlig frokost på restaurant la Peniche, en flodpram i Meuse floden.
 
Efter frokost havde vi en interessant byvandring med besøg i katedralen.
 
En interessant dag sluttede med et på gensyn og ønsket om snart at ses igen.

Laurids Jessen
Klik her for at få dit eget GoMINIsite