Belval

Onsdag den 17. juni mødtes 21 60+’ere i Belval. Denne del af Esch-sur-Alzette, der i næsten 100 år var et vigtigt centrum for stålproduktion, blev lukket ned for knap 20 år siden. Man stod derfor med et stort område, der skulle udnyttes på anden vis. Det blev besluttet, at der skulle skabes en helt ny bydel!

Vores fremragende guide gav os først, bl.a. ved hjælp af historiske fotos, en orientering om Belvals udvikling fra begyndelsen af det forrige århundrede til i dag. Hun nævnte i den forbindelse også den vigtige beslutning om, at den største del af Luxembourgs Universitet (grundlagt i 2005) fremover skulle flyttes til Belval fra Luxembourg by. Hun understregede, at det for beslutningstagerne var vigtigt, at bl.a. to tidligere højovne blev integreret i byggeriet – for på den måde at minde om Belvals historie.

I løbet af få år har denne nye bydel for alvor taget form: der er nu butikscentre, et stort bank-højhus, masser af boliger, Rockhal, et gymnasium, et hotel og mange restauranter, ligesom en række offentlige myndigheder er flyttet til Belval. Og udviklingen er ikke slut! Men lige nu arbejdes der på højtryk for, at de mange tusinde studerende, lærerkræfter og forskere mv. kan rykke ind i september 2015.
Det kunne vi ved selvsyn konstatere ved den interessante rundvisning i området.

Efter en god frokost havde flere 60+’ere mod på at ”bestige” den ene af de to højovne, der er integreret i byggeriet (180 trin – ingen elevator  – chapeau!).
 
Det var en vellykket dag i Belval. Alle var enige om, at Belval er et besøg værd. Og en god idé til en udflugt, når familie og venner kommer til Luxembourg  ...
 
Jens Nilsson 

 
 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite