Onsdag den 20. januar 2016

Årets første arrangement i Netværk 60+ onsdag den 20. januar 2016 var først et møde med Chefdirigent Martin Elmquist og derefter et årsmøde. Vi var 50 forventningsfulde deltagere, som mødtes i Centre Culturel i Grevenmacher.

Martin Elmquist fortalte os primært, hvordan det at dirigere er en kunstart, som har udviklet sig igennem årene. Han fortalte os om samtidig lidt om, hvordan symfoniorkestrene har udviklet sig og er blevet så store, som vi kender dem i dag. Martin Elmquist gav os på særdeles underholdende vis et lille indblik i, hvorledes en dirigent styrer et stort Philharmonisk Orkester. Vi fik en lille introduktion til noder og partiturer. Martin forsøgte ved hjælp af små udsnit af partiturerne til først ”Eine Kleine Nachtmusik” af Mozart og siden til Brahms Symfoni Nr. 1 samt et flygel og nogle små musiksekvenser fra en CD at bibringe os en forståelse af, hvordan dirigenten tolker et partitur. Martin fortalte om at holde takten og forklarede lidt om dirigentens fagter og bevægelser.

Ind imellem fortalte Martin os lidt om sit karriereforløb som musiker og som dirigent.

Martin Elmquist er uddannet i 1975 fra Konservatoriet i København som violinist. Meget kort kan her skrives, at Martin efter sin uddannelse spillede i forskellige orkestre. Han blev vældig interesseret i det at dirigere og tog dirigent-undervisning hos Ole Schmidt m. flere. Efter at have afsluttet dirigent-uddannelsen var Martin en periode dirigent for Aarhus Symfoniorkester. I 1983 rejste han til Italien, hvor han havde flere engagementer, primært som opera-dirigent. Martin blev i Italien i de efterfølgende år, men i 1991 flyttede han til Luxembourg, hvor han har opholdt sig siden. Her i Luxembourg er hans primære aktiviteter, at undervise ved ”Conservatoire du Nord i Ettelbrück”, være dirigent og leder for et stort sangkor i Grevenmacher samt at være Chefdirigent for ”Luxembourg Philharmonia”, som er et stort amatørorkester med ca. 75 musikere.

Undervejs havde vi en lille pause og blev budt på et glas cremant.

Det var et yderst interessant indlæg om en dirigents opgaver, som Martin Elmquist holdt for os. Vi kender alle dirigenten ”set bag fra”, nu ved vi lidt mere om, hvad han egentlig står og laver, samt hvorledes han styrer et stort symfoniorkester.

Dagens øvrige program fortsatte i Kulturcafé’en i Grevenmacher. Her spiste vi en udemærket middag og afholdt efterfølgende årsmødet inden vi afslutningsvis fik kaffe og kage. Det var en hyggelig og god dag.

Fra årsmødet er der et separat referat her på hjemmesiden.

Jeanne & Mogens

 

Klik her for at få dit eget GoMINIsite