Ædelstene i Idar-Oberstein

Besøg i Idar-Oberstein onsdag den 18. maj 2016
 
Det var med nogen betænkelighed, at vi på min kones opfordring tilsluttede os til Netværk 60+ turen til Idar-Oberstein for at besøge byen, som er berømt for brydning af malm til brug for ædelstene m.v.
Diamanter har jo ry for at være kvindens bedste ven og er efter sigende ret kostbare at erhverve!!

Selve byen er beliggende ca. 130 km fra Luxembourg by, men køreturen er i sig selv en smuk oplevelse.
Agat, ametyst, bjergkrystal og jaspis fandtes tidligere i bjergene omkring byen. Brydningen er i dag ophørt, men slibningen af de mange sten, der nu importeres, foregår dog stadig i byen.
 
Jens Nilsson, som var tovholder og som havde foreslået turen, havde fået 20 personer til at tilslutte sig arrangementet. Deltagerne blev opdelt i 2 hold med en tysk- og en engelsktalende guide.
 
Vi mødtes ved Deutsches Edelsteinmuseum i selve byen for at opleve den store og meget smukt indrettede samling af ædelstene fra det meste af verden. En særudstilling af ”æg” fra hele verden gav et godt indtryk af, hvor forskellig de enkelte stene er i forhold til det endelige produkt. Det er ikke kun ædelstene der kan opleves, men alle former for smykker, skåle, billeder, glas og dyr - ja det er faktisk umuligt at gengive de mange ting, som kan opleves og evt. købes på stedet.
 
Efter en overraskende stor oplevelse og uden et bekymrende opkald fra banken om overtræk, kunne vi køre videre til Restaurant Weiherschleife (3km), hvor vi spiste en god 3-retters menu. Restauranten er hyggelig smukt beliggende, og på en god sommerdag i sig selv et ideelt mål for en køretur og et godt måltid.
 
Efter det gode måltid mad besøgte vi Historische Wasserschleife, som er beliggende ved siden af restauranten. I dette meget lille hus, som der har været mange af i området, fik vi et godt indtryk af hvor hårdt, og ikke mindst, hvor svært det har været at slibe de forskellige sten. En gennemsnitslevealder på 40 år siger meget om arbejdsforholdene. Huset er beliggende ved en flod, så man kunne benytte vandet til at drive maskinerne til de mange meget store og mindre slibesten. Orienteringen var også indtalt på dansk, hvilket også var tilfældet da vi i det tilstødende mediecenter, så en film der gav et godt indblik i, hvorledes de mange forskellige forekomster af sten gennem millioner af år har dannet basis for de nuværende smukke ædelstene m.v.
 
Som sagt kan turen ikke gengives optimalt, da oplevelsen var så overvældende, at det kun kan gøres ved at man selv besøger Idar-Oberstein.
 
Tak til Jens for et perfekt arrangement.
 
Mogens T. Rasmussen

 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite